Hur Ofta Ska En Katt Gå På Toaletten? Vad Du Behöver Veta

Katter är utan tvekan de sötaste och mest bedårande husdjur du kan ha. Du bör dock komma ihåg att det medför många skyldigheter att äga en katt. Det är inte givet att husdjur katter kan överleva på egen hand och behålla sin hälsa.

Du är uppenbarligen ansvarig för din katts hälsa och säkerhet, och hur långt och bekvämt deras hemliv är.

Det är viktigt att vara bekant med grundläggande kattkissningsbeteende, inklusive de dåliga och bra. Hur mycket eller hur ofta ska en katt kissa är bara en viktig aspekt här.

Varför är det så?

Mängden urin som en katt utsöndrar och producerar är en bra indikator på dess hälsa. Låt oss gå in i det så att du kan veta vad du kan förvänta dig och vad du ska göra om något inte är som förväntat.

Låt oss börja!

Hur Ofta Kissar Din Katt?

Tja, du kanske är en kattälskare men att skaffa en katt betyder inte att du har blivit en bra ägare. Innan du tar hem din katt måste du komma ihåg att katter är territoriella djur och att belägra dem i ett nytt hem kan få dem att känna sig oroliga och störande.

Du måste nu inse att katter behöver en kattlåda för att kissa och kissa.

Köp en självrengörande kattlåda fylld med lämpligt strö och andra nödvändiga material och förvara den på en plats där din katt kan använda den ostört.

Naturligtvis vill din katt också ha ett litet avskildhet när han bajsar eller kissar. Det är också viktigt att rengöra kattlådan regelbundet. Annars blir det snabbt igensatt och din katt kan börja kissa i olika delar av huset.

Katts Urinvägar

En katt är förstås ett däggdjur, och de flesta däggdjur har ett liknande urinsystem som vi människor (naturligtvis är människor däggdjur också!).

Kattens urinsystem inkluderar njurarna, urinledarna (rör som förbinder njurarna med urinblåsan), urinblåsan (en påse som lagrar urin från njurarna via urinledarna), urinblåsan (en påse eller påse som lagrar urin) och urinröret .

En kattblåsa är vanligtvis lika stor som en golfboll. Man skulle kunna tro att den var ganska liten.

Deras blåsor är mycket mindre än människors. Vanligtvis kan en katt maximalt hålla 20-25 ml (eller upp till cirka 1 fluid ounce) urin medan den mänskliga blåsan har en kapacitet på 300-400 ml (eller 10-369 g eller så).

Hur Ofta Kissar En Katt?

Nu är det en grundläggande fråga som varje ny kattägare tänker på efter att ha adopterat en katt. Friska katter kissar vanligtvis cirka 2 till 4 gånger per dag.

Men denna frekvens är helt beroende av hur mycket din katt dricker och äter fuktig mat. Värme och fuktiga miljöer spelar också en stor roll för att ändra kissningsfrekvensen.

I allmänhet dricker katter mer vatten eller mjölk under sommarmånaderna, vilket resulterar i mer frekvent urinering. Du bör också hålla kattens kissvanor under kontroll eftersom överdriven kissning ofta kan indikera ett medicinskt tillstånd.

Hur Länge Kan Katter Hålla Kissarna?

Experter säger att en katt kan hålla sin urin i upp till 24 timmar även om den har ätit en måltid.

Vet Du Om Din Katts Blåsa är Full?

Naturligtvis kan du enkelt lokalisera och palpera din katts blåsa. Kattägare med urinproblem hjälper ofta sina kattkamrater genom att manuellt byta ut sin katts blåsa.

Galet, eller hur?

Så här uttrycker du din katts blåsa.

Jag antar att din katt är av genomsnittlig storlek. Först in handen under kattens mage och en liten bit närmare den bakre delen precis under revbenen.

Känn på magen som kommer att vara något högre än benskålarna. Under bukdelen av ryggraden finns tjocktarmen och under det är blåsan. Blåsan kommer att kännas som en vattenballong.

När du har lokaliserat blåsan, tryck försiktigt på det området och känn efter om det finns någon återhämtning. Om det återkommer är kattens blåsa nästan full och de måste kissa.

Överdriven Urinering: De Bakomliggande Orsakerna Och Lösningarna

För att veta om din katt kissar för mycket måste du mäta hennes dagliga konsumtion av vatten och den dagliga urinproduktionen. Tänk på följande nivåer:

  • Normal urinproduktion är mindre än 50 ml/kg/dag
  • Polyuri (ökad urinering): mer än 50 ml/kg/dag 5

Om din katt kissar för mycket betyder det att det säkert finns ett underliggande problem eller åkomma. Överdriven urinering är främst ett resultat av ökat vätskedrickande.

Egentligen går både ökat drickande och ökat kissande sida vid sida. Drickandet orsakar mer kiss och mer kiss leder till ökad törst och därmed ökat drickande.

Det finns flera sjukdomar som kan göra din katt törstigare.

Njurproblem

Njurproblem som kronisk njursjukdom, postobstruktiv diures eller njurmärgsköljning etc. Katten kanske inte kan koncentrera sin urin.

Detta resulterar i ökad urinvolym.

Diabetes Insipidus

Primär diabetes insipidus är en medfödd sjukdom där brist på ett hormon som kallas ADH orsakar ökad urinproduktion.

Vid sekundär diabetes insipidus får katten en brist på ADH på grund av flera orsaker. Detta tillstånd kan uppstå på grund av många orsaker såsom:

  • Njurinfektion (pyelonefrit)
  • Leversjukdomar
  • Hyperkalcemi
  • Hypokalemi
  • Hyperaldosteronism

Hypertyreos

Hypertyreos hänvisar till överdriven produktion av ett hormon som kallas sköldkörtelhormon. Detta kan också resultera i polyuri.

Det är viktigt att schemalägga ett veterinärbesök för att diagnostisera problemet som orsakar ökad urinering. Han kan rekommendera att utföra flera blodprover, urinanalys eller andra relaterade tester för att fastställa exakt problemet.

Sällan Urinering: Bakomliggande Orsaker Och Lösningar

Var inte bara avslappnad om du ser din katt urinera sällan. Sällan urinering är det säkraste tecknet på ett underliggande urinvägsproblem. Du kanske märker att din katt kissar mer sällan eller oftare. En resa till veterinären kan avgöra exakt vad som orsakar kattens urineringsbeteende.

Sällsynt urinering kan orsakas av:

Infektioner I Urinvägarna

UVI orsakas av bakterieöverväxt i kattens urinvägar. Dessa infektioner kan vara extremt smärtsamma och obehagliga för katter.

Besök i så fall din veterinär. Han skulle ordinera vissa antibiotika för att döda bakterierna och hjälpa katten att få lindring från infektionen.

Diabetes

Diabetes hos katter kan orsakas av låga insulinnivåer, vilket kan få dem att gå ut oftare.

Njurproblem

Eftersom njurar spelar en roll i produktionen av urin, kan alla problem som orsakar ökad urinproduktion i slutändan resultera i sällsynt urinering.

Förebyggande åtgärder

Om du märker något ovanligt kissbeteende hos din katt måste du konsultera en veterinär och förbise den bakomliggande orsaken.

Som veterinär skulle jag vilja dela med mig av användbar information om sätten att förhindra sådana oönskade tillstånd:

  • Matmodifieringar En hälsosam kost kan bara hjälpa till att överträffa alla sjukdomar. Du kan hitta kattfodret från vilken butik som helst och det finns också massor av andra hälsosamma alternativ tillgängliga.
  • Regelbundna medicinska kontroller är viktiga för att upptäcka eventuella sjukdomar hos din katt. Ju tidigare en sjukdom upptäcks, desto bättre eftersom behandlingen kan påbörjas så snart som möjligt.

Poängen

Du måste identifiera något ovanligt beteende i din katts kissning. Du bör omedelbart boka en tid för att träffa din veterinär om du märker något ovanligt kissbeteende. Detta gör att du kan utesluta möjligheten av sjukdomen och påbörja behandlingen.

Hänvisa Till

  1. Urinsystemet för katter Kattägare veterinärhandbok.
  2. Tugga, DJ; DiBartola SP & Schenck PA Obstruktiv uropati & nefropati. i Canine and Feline Nephrology and Urology 341390 (Elsevier, 2011). doi:10.1016/b978-0-7216-8178-8.10011-9.
  3. Lukacz, ES et al. En frisk urinblåsa: Ett konsensusuttalande. Int. J. Clin. Öva. 65, 10261036.
  4. Hur man uttrycker en katts blåsa.
  5. Ökat drickande och urinering hos katter – Elwood veterinär.