Hur Kan Du Säga Att Din Hund är Orolig Och Vad Kan Du Göra?

Hundar speglar ofta sina människors känslor. Tänk på vad som gör dig nervös, och du kommer med största sannolikhet att ha ett bra grepp om vad som gör din hund nervös. Utöver detta, överväg saker som kan göra någon rädd eller orolig. Det här är de saker som med stor sannolikhet kommer att göra din hund nervös. Uppenbarligen utvecklar vissa hundar irrationella rädslor och ångest, även när detta händer måste du vara en detektiv för att avgöra vad som händer. I den här guiden ger vi tips som hjälper dig att ta reda på om och varför din hund är orolig. Vi ger också goda råd som hjälper dig att lösa din hunds ångest. Läs vidare för att lära dig mer.

Lär känna din hund

Upptäck hur du läser din hunds kroppsspråk och ta reda på tecken och symtom på rädsla som ingjuter stress. Att vara uppmärksam på din hunds känslor kan tillåta dig att undvika farliga och skrämmande situationer. När du ser att din hund blir obekväm eller rädd, ändra situationen för att förhindra ångest.

Vilka är Tecknen På Stress Och Hundar?

Om en hund är orolig kan den uppleva ett brett spektrum av symtom som:

  • Överdrivet skällande
  • Aggression
  • Flåsande
  • Skakning

Detta är vanliga symtom, men det finns också några mer subtila tecken du bör se upp för. Som exempel kan din hund gradvis uppvisa små förändringar i beteende som kan inkludera:

  1. Flåsande och vibrationer: Uppenbarligen kan hundar flåsa när de är för varma eller har tränat. Dessutom flämtar de periodvis under varje dag. Din hund kan också flämta om en viss händelse har skrämt honom (t.ex. fyrverkerier eller andra höga ljud). Det här är normalt. Å andra sidan, om dina hundbyxor också utan någon uppenbar anledning, är detta ibland en indikation på ångest.
  2. Gömma sig: Din hund kommer att söka isolering mer och mer när den är rädd eller orolig. Detta kan vara lämpligt om din hund är burtränad och använder sin bur som ett säkert område, men det kan vara olämpligt om den gömmer sig på främmande platser (t.ex. en garderob, under sängen, verandan eller huset) och kommer inte ut.
  3. Klängande: Omvänt kan din hund komma att bli väldigt klängig och stanna för nära din sida eller till och med i ditt knä eller tänka på när den är orolig. Detta är nästan aldrig lämpligt, särskilt med mycket stora hundar.
  4. Tuggning, slickande och överdriven skötsel: Om din hund ständigt slickar och tuggar på sin päls och hud, och till och med tuggar sår på benen såväl som andra delar av kroppen, kan detta vara en indikation på ångest. Alternativt kan det vara ett tecken på hudproblem eller insektsangrepp. Kontrollera med din veterinär för att ta reda på orsaken till att dina hundar tuggar.

Vad Kan Du Göra För Att Hjälpa Din Hund Att övervinna ångest?

Det bästa sättet att hantera ångest hos hundar är att undvika att låta den utvecklas på den första platsen. Fantastisk uppfostran och träning ger en viss hund, men när du har adopterat en äldre nervös hund är det aldrig för sent att börja med goda vanor som kan hjälpa honom att lugna ner honom. Följ dessa tips:

  1. Det bästa sättet att hantera ångest hos hundar är att undvika att låta den utvecklas på den första platsen. Bra uppfostran och träning ger en självsäker hund, men när du har anammat en äldre nervös hund är det aldrig för sent att börja med goda vanor som hjälper honom att lugna ner sig. Följ dessa tips:
  2. Ta din hund till lydnadsträning. En väluppfostrad hund som vet vad som förväntas av honom eller henne är en gladare och mer självsäker hund. Att underhålla din hund till grundläggande lydnadsträning som valp och till mer komplex lydnadsträning eller agilityträning när han eller hon mognar är ett bra sätt att bygga upp din relation och din kommunikation med din hund så att du kan gå in på planeten.
  3. Socialisera din hund ordentligt. Att vara ute och röra sig (tryggt i koppel) bland individer och andra varelser på ovanliga och nya platser är en viktig upplevelse för hundar. Om din hund inte känner någon annan än dig och bara stannar hemma, kommer han eller hon uppenbarligen att bli rädd varje gång något ovanligt inträffar. Bra socialisering är en viktig plikt för en hundägare och även ett fantastiskt sätt att slippa ha en orolig hund.
  4. Välj dina strider. Undvik onödiga situationer som skapar ångest. Om du vet att din hund inte gillar att vara mitt bland ett gäng hundar, gå inte till hundparken. Du behöver inte göra det för att få din hund bra motion. Koncentrera dig på att ta med din hund på promenader och gå på lydnadsklasser för socialisering. Banorna är kontrollerade och består i allmänhet av att mindre samlingar av hundar hanteras individuellt istället för att flockar springer ut.
  5. Välj lämplig utrustning för att arbeta med din hund. Har ett stadigt koppel som inte är längre än 1,8 m och ett kraftfullt halsband eller sele som sitter stadigt på plats och förmedlar dina önskemål till din hund. Ett löst halsband tillsammans med ett för långt koppel ger dig inte de händer du behöver för hunden och inställningarna.
  6. När din hund tenderar att sippa, använd en korgmunkorg. Det är ingen skam i det här. Det är bättre att skydda din hund tillsammans med de runt omkring honom eller henne genom att förhindra en eventuellt skadlig situation. Många hundar som är rädslabitare känner sig verkligen mer säkra med nospartiet på plats.
  7. Lär din hund att kränga och håll den nära din sida när du är ute. Din närhet och det faktum att din hund förstår att du har kontroll kommer att gå långt för att lindra deras ångest.

Kan Du Träna En Hund Att Inte Vara Orolig?

Det finns ett antal olika träningsstrategier du kan använda för att hjälpa din hund att övervinna stress. Ett sådant tillvägagångssätt kallas motkonditionering som hjälper din hund att lära sig nya svar på skrämmande stimuli. Om din hund lär sig ett nytt svar kommer han eller hon att ha ett lämpligt och önskvärt beteende att vända sig till som inte kommer att orsaka svårigheter för honom eller dig.

Du kan också behöva prova desensibilisering som innebär att gradvis introducera hunden i källan till sin ångest. Att få din hund till en skrämmande individ, sak eller plats lite i taget kan hjälpa din hund att övervinna sin rädsla.

Om en hund är extremt orolig och orsakar mycket problem för honom och dig, kanske du också vill rådgöra med en hundtränare. Att arbeta tillsammans med en professionell coach och din veterinär kan hjälpa dig att se problemet från alla vinklar så att du kan övervinna det.